حجاب از ضروریات دین اسلام است و فرهنگ جامعه ایرانی از زمانهای گذشته چادر را به عنوان پوشش برتر برای زنان و دختران انتخاب کرده است بهگونهای که چادر تبدیل به بخشی از فرهنگ جامعه ایرانی شده است.
چادر یا همان حجاب
برتر زن مسلمان ایرانی این روزها ملعبه دست بازیگران و مجریان تلویزیونی
شده است تا هر روز از آن نمادی حقیر بسازند، از پوشش زنان بی سواد و بدبخت
سریالها گرفته تا بازیچه و دستاویزی برای عشوهها و کرشمههای
مجریها.چادر زن مسلمان ایرانی این روزها در موطن خود هم غریب افتاده است،
غربتی نه در میان مردم بلکه در بین مسئولان.چادر در میان مردم همچنان نماد
وقار، حیا و عفت زن مسلمان ایرانی است اما برخی غفلتهای مسئولان،
زمینه
ساز بعضی بی حرمتیها به این حجاب برتر شده است.مسائلی که امروز ما در
حوزه فرهنگ با آن دست به گریبان هستیم ریشه در سالهای گذشته دارد که به
دلیل بی توجهی به هشدار های رهبر معظم انقلاب امروز شاهد وضعیت نامناسبی در
حوزه پوشش هستیم.
"در عرصه فرهنگ، بنده به معناى واقعىِ کلمه، احساس نگرانى مىکنم و حقیقتاً دغدغه دارم. این دغدغه از آن دغدغههایى است که آدمى به خاطر آن، گاهى ممکن است نصفِ شب هم از خواب بیدار شود و به درگاه پروردگار تضرّع کند. من چنین دغدغهاى دارم"(مقام معظم رهبری. 22/4/1373)
متاسفانه در برخی فیلمها و سریالهایی که از طریق سینما و تلویزیون برای مخاطبان نمایش داده میشود، میتوان مشاهده کرد زنانی که ایفاگر نقش مثبت هستند با آرایش و پوششهای نامناسب ظاهر میشوند و زنانی که نقش منفی بر عهده دارند و از جایگاه مناسب اجتماعی برخوردار نیستند، با پوشش چادر نمایش داده میشوند؛ در این صورت نه تنها به ترویج حجاب کمکی نشده است،بلکه چادر به عنوان ضدارزش مورد استفاده قرار میگیرد.
وزارت ارشاد و صدا و سیما باید بر نحوه تولید فیلمهای سینمایی و تلویزیونی نظارت بیشتری داشته باشند و مانع از روند تخریب چادر در سینما شوند چرا که برخی از کارگردانان و تهیه کنندگان هیچ اعتقادی به حجاب و چادر ندارند از این رو فیلمهایی را تولید میکنند که در آنها به این موضوعات بیتوجهی میشود بنابراین مسئولین مربوطه موظف اند که در این رابطه حساسیت بیشتری به خرج دهند.ترویج حجاب برتر از وظایف رسانه ها بخصوص رسانه ملی است. رهبر معظم انقلاب 23 اسفندماه 1373 در جمع معاونان صدا و سیما و مدیران کل این سازمان در استان ها فرمودند: "ما اصرار داریم و مقیدیم که در رادیو و تلویزیون حجاب چادر ترویج شود."
حجت الاسلام سید حسین رضوی عضو پژوهشگاه فرهنگ و معارف اسلامی درباره تصویر سازی منفی از زنان چادری می گوید:" وزارت ارشاد بر نحوه تولید فیلمهای سینمایی و سریال ها بیشتر نظارت کند و مانع از تخریب چادر در برخی از فیلمها شود چرا که عدهای از افراد بی اعتقاد به حجاب در آثارشان چادر را تخریب میکنند. تصویر سازی منفی از زنان چادری در برخی از فیلمهای سینمایی به دلیل سوء برداشت تهیهکننده و کارگردان این فیلمهاست چرا که آنها هنوز نتوانستهاند فرهنگ جامعه ایرانی را به درستی بشناسند".وی در خصوص عوارض ادامه این روند می گوید:"ادامه روند تخریب چادر در برخی فیلمها و عدم برخورد قاطعانه با آن موجب میشود در آیندهای نه چندان دور پوشش چادر را از دست بدهیم.ادامه این روند موجب کمرنگ شدن حجاب صحیح در جامعه میشود بنابراین باید تلاش شود تا از چادر و حجاب صحیح در جامعه حمایت کنیم.باید تلاش کنیم تا در فیلمهای تولید شده زنان محجبه و چادری را آن گونه که هستند نمایش دهیم".
هماکنون بسیاری از زنان ایرانی با پوشش چادر به موفقیتهای اجتماعی بالایی دست یافتهاند اما آنچه که در فیلمهای سینمایی نمایش داده میشود با این موضوع تفاوت دارد.ای کاش حرمت چادر را شکستن تنها محدود به بازیگرانی بود که نقش منفی بازی می کنند، این روزها "چادر" پل ترقی برخی از مجری های تلویزیون شده است تا پایشان در رسانه ملی، محکم تر شود.مجریانی که تنها رخت خود را عوض کرده اند برای تخت بهتر. پس دیدن عشوهها و کرشمهها و آرایش های تند و زننده از آنها حتی در لوای چادر هم دور از انتظار و عجیب نیست.از زنان محجبه و اهل رسانه انتظار میرود که حرمت این حجاب را حفظ کرده و در خارج از محیط کار، رفتاری نداشته باشند که قداست چادر را زیر سئوال ببرد. زهره میرسپاسی از گویندگان خبر سیما در این باره می گوید:" قداست در ذات چادر نهفته است و به همین دلیل چادر برای فردی که از این پوشش استفاده میکند، تقدس خاصی را به همراه خواهد داشت.در قرآن کریم به کلمه چادر به عنوان حجاب زنان اشاره شده است ضمن اینکه حجاب در فرهنگ ملی ایرانیان نیز نهفته است، در حقیقت زنان ایران باستان نیز محجبه بودهاند.تصویری که از زنان محجبه در فیلمها و سریالها نمایش داده میشود، ورای واقعیتهایی است که بر جامعه حاکم است.حجاب جزئی از فرهنگ ملی و اسلامی ما به شمار میرود.چادر به عنوان لباس ملی و دینی ما مطرح است که به زن قداست میدهد اما وقتی در برخی از فیلمها و سریالها، مشاهده میشود که این پوشش بر تن افراد مختلف است، به زنانی که این لباس را بر اساس میل و رغبت پوشیدهاند، توهین شده است.قداست چادر باید در فیلمها و سریالها حفظ شود اما متأسفانه فرهنگسازی نسبت به حجاب و عفاف در فیلمها و سریالها بالعکس است. برای زنان چادری از جمله بنده، چگونگی نمایش شخصیت زنانی که در فیلمها و سریالها از پوشش چادر استفاده میکنند، از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که زن ایرانی محجبه معتقد است قداستی که از طریق استفاده از چادر به دست میآورد، باید حفظ شود".
بازیگران به عنوان الگویی برای نوجوانان و جوانان در جامعه مطرح هستند.اکثر دختران جوان و نوجوان از نوع پوشش و ظاهر بازیگران که از وضعیت مناسبی نیز برخوردار نیستند، الگوبرداری میکنند. متأسفانه صدا و سیما این افراد را در جامعه ترویج می دهد. هنرپیشهها با تضاد در شخصیت واقعی و نقشی که در فیلم ایفا میکنند، منجر به زندگی توأم با نفاق برای خانوادهها میشوند.در این شرایط دختران بیشک دچار تردید میشوند، از یک سو در یک سریال دختری محجبه و با رفتارهایی عفیفانه میبینند اما وقتی آنها را در محیط اجتماع با ظاهری نه چندان مناسب و رفتارهای غیرقابل قبول مشاهده میکنند، دچار نوعی تعارض و دوگانگی در انتخاب الگو میشوند. البته وضعیت ظاهری بسیاری از بازیگران زن بسیار زننده است، به طوری که خود سازمان صدا و سیما در برنامههایی که از آنها دعوت به عمل میآورد، بعضی از صحنههای حضور آنها را سانسور میکند.
حجتالاسلام سید محمدرضا طباطبایینسب، مدیر حوزه ریاست و مشاور شورای سیاستگذاری ائمه جمعه سراسر کشور در خصوص تخریب چهره زنان چادری در برخی فیلمهای سینمایی می گوید:"در اکثر فیلمهای سینمایی و برخی سریالهای تلویزیونی، به طور راحت و آشکار به چادر زن مسلمان توهین میشود. هماکنون وضعیت جامعه بهگونهای شده است که در ادارات نیز نسبت به حجاب بیتوجهی صورت میگیرد، در حالی که مسئولان و قانونگذاران نباید از این موضوع به سادگی عبور کنند چرا که بیشترین توهین به حجاب برتر یعنی چادر در ادارات خصوصی صورت میگیرد.متأسفانه جامعه از حجاب برتر یعنی چادر فاصله گرفته است.در اکثر فیلمهای سینمایی چهره غیر واقعی از زنان چادری به نمایش درآمده و عمدتاً آنها را به عنوان اقشار ضعیف جامعه نشان میدهند.این القائاتی که در فیلمهای سینمایی در خصوص حجاب صورت میگیرد، موجب دور شدن جامعه از محجبه بودن و چادر میشود".
حجاب در سینما و سریالهای تلویزیونی ابزاری بیش نیست چرا که اگر حجاب جزء باورهای دینی و اعتقادی بازیگر باشد، در محیط اجتماع نیز آن را رعایت میکند؛ در بعضی از سریالهایی که بازیگر زن در آن چادر به سر دارد حتی نمیتواند چادر را بر سرش نگه دارد که این مسئله به خاطر استفاده از هنرپیشههایی است که هیچ اعتقادی به نقششان ندارند.
حجت الاسلام محمود ریاضت مدرس حوزه در رابطه ما عملکرد صدا و سیما در ترویج تفکر مذهبی
می
گوید:"صدا و سیما تاکنون نتوانسته در ترویج چادر که نشانه مذهبی کشور است،
نقش خود را ایفا کند و متأسفانه برخی افراد در رسانه ملی از چادر به عنوان
سکوی پرتاب خود استفاده میکنند و در خارج از محیط کار چادر را کنار
میگذارند.چادر نشانهای از یک تفکر مذهبی است و اگر قرار باشد بازیگری که
در سریالهای تلویزیونی با چادر ایفای نقش میکند، در زندگی واقعی خود
نشانههای تفکر یک انسان مذهبی را نداشته باشد، این موضوع نه تنها اثر
مثبتی در جذب مخاطب ندارد بلکه اثر معکوس خواهد داشت.در برخی از سریالهای
تلویزیونی هنرپیشهای که هیچ اعتقادی به حجاب و ارزشها ندارد، با چادر در
فیلمها حضور پیدا میکند که این امر مایه تمسخر مردم است.متأسفانه
هماکنون برخی افراد در صدا و سیما برای ارتقای موقعیت شغلی خود از چادر
استفاده میکنند.برخی بازیگران زن که در سریالهای تلویزیونی نقش خود را با
چادر ایفا میکنند، پس از پایان سریال تصاویر بدحجاب و آرایش کرده آنها بر
جلد مجلات مختلف جلوه میکند.چنین اتفاقاتی موجب سردرگمی و تعجب مخاطب
میشود".حجتالاسلام والمسلمین کاظم صدیقی در خصوص عملکرد صدا و سیما در
زمینه چادر می گوید:" از صدا و سیما انتظار میرود برای به تصویر کشیدن
ارزشهای یک زن مسلمان و حجاب برتر یعنی چادر، بیشتر تلاش کند و با
برجستهتر کردن این چهرهها الگوهای مناسبی را به جامعه معرفی کند.اگر صدا
و سیما در معرفی چادر به عنوان حجاب برتر کوتاهی کند و بخواهد در
برنامهها و سریالهای خود افرادی را که هیچگونه پایبندی به ارزشهای
اسلامی ندارند، معرفی کند، در حقیقت به ارزشهای متعالی اسلام جفا کرده
است. صدا و سیما باید افرادی را به عنوان الگو معرفی کند که در راستای
ارزشهای اسلامی گام برمیدارند و برای رسیدن به آن تلاش میکنند".از رسانه
ملی با تعبیر دانشگاه یاد میشود لذا از رسانه ملی این انتظار وجود دارد
که در افراد ایجاد تحول کند اما هماکنون صدا و سیما در جنبههای منفی،
مردم را جذب کرده و در آنها تحول ایجاد میکند و بسیاری از برنامههای
تولیدشده، از برنامههای شبکههای غربی الگو گرفتهاند، با این تفاوت که
در آثار تولیدی رسانه ملی، زنان دارای پوشش و حجاب هستند.برخی برنامهها و
سریالهای رسانه ملی بدیهیترین ارزشهای دینی را زیر پا گذاشته و ارتباط
با نامحرم و اختلاط آزادانه زن و مرد را رواج میدهند.تفکرات حاکم بر برخی
سریالهای تلویزیونی با زیر پا گذاشتن ارزشهای دینی، همانند شبکههای
ماهوارهای است و تنها تفاوت این برنامهها با سریالهای ماهوارهای این
است که بازیگر زن شالی را برای حفظ حجاب بر سر انداخته و همان آرایش تُند
شبکههای ماهوارهای را دارد.تمام نهادهای فرهنگی از جمله صدا و سیما،
سازمان تبلیغات اسلامی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، دانشگاه و حوزههای
علمیه باید کار فرهنگی عمیقی را در رابطه با مسئله حجاب انجام دهند.حجاب
نماد جامعه اسلامی است و از این رو باید تلاش کنیم تا دختران جامعه به
انتخاب خودشان چادر را انتخاب کنند. نسل جوان دارای گرایشهای مذهبی
است.نهادهای فرهنگی و صدا و سیما باید تلاش کنند تا همه زنان جامعه را به
سمت انتخاب حجاب برتر سوق دهند.
منبع: روزنامه رسالت