اگر سربالایی پارک نیاوران را بگذرانی و به فرهنگسرای نیاوران برسی، احتمالا با جمعیت زیادی روبه‌رو خواهی شد که به سوی تالار فرهنگسرا در حرکت هستند و اگر چشم بچرخانی، تابلوهای تبلیغاتی نخستین نمایشگاه مد و مانتو را خواهی دید و اگر ساعت سه بعدازظهر درست در همان نقطه باشی، می توانی برق قیچی کوچکی که در دستان مدیران فرهنگی کشور است را ببینی که روبانی قرمز رنگ را پاره می کند.

اگر در میان هیاهوی جمعیت حاضر بتوانی مدل های لباس را ببینی، درمی یابی که آنچه امروز با چشم خود می بینی، برگ تأییدی بر نوع پوشش و عفاف جامعه خواهد بود. از پیش داوری اتفاقی که دارد رخ می دهد گذر کنیم، صحبت های کارشناسان و مدیران فرهنگی و صنعتی کشور از اهمیت بالایی برخوردار است.

تولید پوشاک ایرانی نیازمند حمایت بانک ها:

هم‌اکنون پوشاک به یک کالا تبدیل شده است و بدین معنی که باید نیازهای بشری رابرآورده سازد و همچنین محصولی برای فروش باشد. مهدی اسلام ‌پناه، مدیرکل دفتر صنایع نساجی و پوشاک وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه صنعت پوشاک علاوه بر حد اکثر سودآوری، باید وسیع‌ترین بازار و بیشترین مصرف کننده را در اختیار داشته باشد، گفت: تحریک تقاضا در حوزه پوشاک بسیار مهم است و این موضوع یک استراتژی مهم است. البته به این معنا نیست که مردم را به سمت مصرف‌گرایی سوق دهیم. نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت در کارگروه ساماندهی مد و لباس با تاکید بر حفظ جنبه های هنری و زیبایی در طراحی لباس اسلامی و ایرانی افزود: ورود پوشاک نامناسب به کشور، دامن زدن به هجمه فرهنگی دشمن است و به همین سبب، پوشاک را یک کالای صنعتی و فرهنگی محسوب می‌کنیم و برای رواج الگوی اسلامی و ایرانی نیاز به دانش ویژه در حوزه مد و پوشاک داریم. اسلام ‌پناه با اشاره به اینکه توسعه برندهای ملی با رویکرد اسلامی و ایرانی باید مورد حمایت جدی قرارگیرد، گفت: این موضوع به اثربخشی و کارآمدی تولید پوشاک اسلامی و ایرانی کمک می‌کند و رسیدن به افق منطقه‌ای در حوزه چشم‌اندازصنعت پوشاک نیازمند توسعه برند منطقه‌ای و ملی است. وی در خصوص مشکلات اصلی تولیدکنندگان عنوان کرد: تعداد کارخانه‌های تولیدی مدرن با ماشین‌ آلات جدید و مطابق با معیارهای جهانی در کشور کم نیست ولی حمایت سیستم بانکی از تولید بسیار حائز اهمیت است. نماینده وزارت صنعت، معدن و تجارت در کارگروه ساماندهی مد و لباس با تأکید بر اهمیت صنعت نساجی در جهان افزود: امروزه صنعت پوشاک مولد‌ترین اشتغال پایدار را در تمام جهان به خود اختصاص داده است چرا که با کمترین سرانه سرمایه‌گذاری می‌توان یک اشتغال پایدار ایجاد کرد. به همین دلیل است که کشورهای پیشروی دنیا مانند چین سالانه 100 میلیارد دلار منسوجات به جهان صادر می‌کنند.

  

واکنش های مقطعی فراموش شود:

بیش از 5 سال از تشکیل کارگروه مد و لباس می گذرد. در طول این سال ها کار
گروه نتوانسته است فعالیت مستمر و هدفمندی را هدایت کند و وقفه های طولانی در فرآیندهای اجرایی، باعث بی اعتمادی نسبت به تحقق کارکرد های آن شده است. دکتر عیسی کشاورز، سرپرست کارگروه ساماندهی مد و لباس با بیان مطلب فوق افزود: برنامه‌ ریزی در عرصه مد و لباس و قانون ساماندهی با نگاه تدافعی شکل گرفت و ما متاسفانه علی‌رغم مزیت‌هایی که در این زمینه داریم آنچنان که شایسته است دارای برنامه و استراتژی ویژه ای نیستیم. شاید نداشتن یک نگاه کلان و درازمدت و عدم یک رویکرد شایسته در تمام برنامه‌های فرهنگی از جمله ماهواره، مهندسی فرهنگی، پیوست های فرهنگی و نیزآسیب‌های اجتماعی، فرهنگی نظیر مد و لباس، سبب شده که همیشه واکنش هایی مقطعی و متناسب با شرایط نشان دهیم. به اعتقاد من امروز وقت آن رسیده که ما رویکردمان را از یک رویکرود منفعل و تدافعی به یک رویکرد تهاجمی تبدیل کنیم و برای تحقق آن تدوین یک برنامه مشخص بر اساس افق ایران 1404 و اتخاذ استراتژی عالمانه و جدی تنها چاره باشد. اگر نقشه راهی وجود نداشته باشد که در آن کارها هدفمند، روشمند و نظام‌مند دنبال شوند، راه به جایی نخواهیم برد.

طرح ها و برنامه های پیش بینی شده در چارچوب چنین نگاهی طرح شده اند و در اجرا هم خیلی عقب نیستیم مثل تدوین نقشه راه که باید در آغاز فعالیت ها صورت می گرفت و همین اتقاق هم افتاده است. وی نقشه راه را یک برنامه فرایند محور و رو به جلو عنوان کرد و افزود: سعی کردیم با مزیت‌هایی که در منطقه داریم یک نقشه راه را تدوین کنیم که علاوه بر جبران گذشته، بتواند راهی به سوی پیشرفت باشد و امیدواریم در عمل هم به آن وفادار بمانیم و یک همت ملی شکل گیرد. کشاورز در ادامه صحبت های خود، به دیگر متولیان کارگروه ساماندهی مد و مانتو اشاره کرد و اظهار کرد: کارگروه ساماندهی مد و لباس بر اساس قانون متولی سازمان دادن به این حوزه است و این قانون وظیفه هماهنگی و ساماندهی امور را بر عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نهاده و برای شش دستگاه دیگر از جمله سازمان صداوسیما، معاونت راهبردی و برنامه‌ریزی ریاست جمهوری، دفتر امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت آموزش و پرورش، نماینده اتحادیه صنف تولیدکنندگان و فروشندگان پوشاک تهران و نماینده طراحان لباس نیز وظایفی را مشخص کرده است. سرپرست کارگروه ساماندهی مد ولباس از ویژگی های منحصر به فرد نخستین نمایشگاه مد و مانتو سخن گفت و افزود: نمایشگاه های مد و لباس همواره با مشکلاتی مواجه بوده است و مشکل اصلی هم، فقدان تفکر و استراتژی مناسب بوده است که بعضی از نمایشگاه ها را در سطح یک بازار کاهش داده بود. کارگروه در دور جدید فعالیت های خود اسفند ماه سال گذشته، نمایشگاهی را در فرهنگسرای نیاوران برگزار کرد که برای اولین بار پس از 30 سال، بخش‌های مختلف چرخه طراحی و تولید لباس را کنار هم گذاشت و آسیب‌ها، ضعف‌ها و ظرفیت‌ها شناسایی شدند. این تجربه متفاوتی بود هرچند کاستی هایی هم داشت. در نمایشگاه امسال، رویکرد تخصصی تر شده و فقط به عرضه مانتو اختصاص دارد. از سویی همگرایی میان طراحان و تولید کنندگان و عرضه کنندگان شکل منسجم تری یافته است. تجمع بزرگی از طراحان برجسته در کنار جوانان با استعداد و همچنین تولید کنندگان اصلی بازار مانتو در نمایشگاه حضور دارند. این مهمترین وجه تمایز نمایشگاه است و امیدواریم با شکل گیری و نهادینه شدن فضای گفتگو میان عناصر اصلی این بازار بتوان به چرخه تولید پوشاک از طراحی تا تولید و همچنین عرضه مناسب سامان داد.

جامعه منتظر خروجی های کارگروه مد و لباس:

طراحی مد و لباس ایرانی واسلامی، به مثابه پازلی است که اجزای آن باید هماهنگ و متناسب چیده شود تا بتوان به نتیجه مطلوب رسید. ملیحه سلیحی، رئیس مرکز امور زنان سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران با بیان مطلب فوق افزود: سال هاست این مسئله که چرا به رغم مصرف زیاد داخلی، تولید چادر در ایران هنوز داخلی نشده است، به بحث و چالش کشیده شده است. به طورقطع مسئولان صنعت و بازرگانی هم با مشکلاتی روبه رو بوده اند، ولی آنچه که در سطح عمومی دیده می شود این است که ما در مقیاس انبوه، چادر وارد می کنیم. این مسئله در مورد سایر پوشاک از جمله مانتو نیز صادق است. به گواه آنچه در نمایشگاه ها می بینیم، ما در طراحی و تولید، مشکل خاصی نداریم ولی فقدان هماهنگی میان این بخش ها سبب شده که به تولید مناسب دست پیدا نکنیم.