با گذشت بیش از 5 سال از تصویب کلیات طرح ساماندهی مد و لباس، نه تنها هنوز هیچ الگوی لباسی ارائه نشده، بلکه به گفته دبیر کارگروه مد و لباس وزارت‌فرهنگ و ارشاد اسلامی، تولیدکنندگان برای برگزاری نمایشگاه و ارائه الگوهای جدید لباس با مشکل مکان روبه‌رو هستند.
عیسی کشاورز، در گفت‌وگو با مهر استقبال کم تولیدکنندگان بخش خصوصی را در ارائه الگوهای جدید لباس تایید کرده و علت آن را کمی اطلاع‌رسانی خوانده است. او از تمامی تولیدکنندگان و طراحان مد و لباس کشور خواست تا درخواست برگزاری نمایشگاه مد و لباس خود را به ادارات کل فرهنگ و ارشاد استان خود ارائه و پس از تایید کمیته ارزیابی، مجوز نمایشگاه و جشنواره را دریافت کنند.

وی در پاسخ به این‌که چرا بسیاری از تولیدکنندگان و طراحان با وجود داشتن مجوز، مکانی برای برگزاری نمایشگاه مد و لباس ندارند، گفت: من هم قبول دارم چون در حال حاضر هیچ گونه مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاه مد و لباس نداریم. البته ایجاد پارک فرهنگی فناوری مد و لباس در مسیر راه‌اندازی است که پس از بهره‌برداری، به مکان ثابتی برای ارائه برترین مدها و طرح‌ها در عرصه پوشاک کشور تبدیل می‌شود.

  

این سخنان در حالی بیان می‌شود که تیرماه امسال «پارک فرهنگی فناوری مد و لباس» به منظور ایجاد منطقه ویژه فرهنگی و اقتصادی برای تولید و ترویج الگوهای ایرانی و اسلامی در حوزه مد و سبک زندگی و برای اتصال حلقه‌های ایده طراحی‌، تولید‌، تبلیغ و مصرف در یک محیط مساعد و براساس الگوهای آزمون شده و موفق پار‌ک‌های علمی و فناوری شده ارائه شد؛ اما گویا این مکان نیز مانند طرح‌های کلان پیشین برای ساماندهی پوشاک زنان و مردان، پاسخگوی نیازها نیست.

نمونه طرح‌های فراموش شده در حوزه لباس را می‌توان در طرح ساماندهی مد و لباس جستجو کرد که از اردیبهشت سال 85 تاکنون به مرحله اجرا نرسیده است.

طیبه صفایی، رئیس فراکسیون زنان مجلس با انتقاد از این که هیچ اقدامی برای ساماندهی پوشاک در جامعه صورت نگرفته است، می‌گوید: مجلس در زمینه ساماندهی مد و لباس وارد شده اما اقدامات چندان مناسبی انجام نشده است و در حال حاضر لباسی که مناسب زنان و مردان باشد، وجود ندارد.

علاوه بر این، شورای عالی انقلاب فرهنگی نیز 4 سال قبل مصوبه طرح عفاف و حجاب را به تصویب رساند و برای 26 نهاد دستورالعملی طراحی کرد که متاسفانه آن سیاست‌ها نیز فقط بر کاغذ باقی مانده است.

وزارت ارشاد ،در پی الگوی جهانی لباس!

سیدمحمد حسینی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آخرین نمایشگاه مد و لباس یعنی 5 ماه قبل با تاکید بر این که نباید الگوی لباسی را به مردم تحمیل کرد، از شرکت‌کنندگان این نمایشگاه خواست که به دنبال الگوی جهانی لباس باشند. این در حالی است که آنچه در نمایشگاه اخیر مد و لباس ارائه شد پشت درهای بسته ماند و هیچ کدام در 5 ماه گذشته به مرحله پیش تولید نرسید. یکی از نقاط ضعف الگوهای ارائه شده لباس اسلامی در نمایشگاه‌های گذشته، گرانی پوشاک دوخته شده براساس این الگوها بوده است، به طوری که قیمت این لباس‌ها گاه تا 500 یا 800 هزار تومان می‌رسید و بسیاری از بازدیدکنندگان با وجود تایید این الگوها، خرید آن را خارج از توان خود و خانواده‌شان می‌دیدند.همچنین نامتعارف بودن بسیاری از الگوهای لباس در این نمایشگاه که بیشتر به لباس‌های محلی شباهت داشت، میزان پذیرش عمومی الگوها را با مشکل روبه‌رو می‌کرد. وزیر ارشاد درباره گرانی پوشش‌های رسمی عرضه شده در این نمایشگاه و همچنین نمایشگاه‌های مشابه قبلی گفت: «بنیادی را در این خصوص تشکیل داده‌ایم تا بتواند با همکاری بخش‌های دیگر این موضوع را پیگیری کند.» اما این بنیاد هم هیچ گاه نتایج اقدامات خود را اعلام نکرد.

مواد ساماندهی لباس، در صف اجرا

شاید بسیاری از متولیان پوشاک در جامعه فراموش کرده باشند که براساس مصوبه مجلس، همه دستگاه‌های دولتی مکلفند از بودجه سالانه ردیف‌های خدماتی رفاهی خود به منظور تشویق تقاضای پارچه و لباس منطبق با الگوهای ایرانی ـ اسلا‌می تسهیلا‌ت خرید پارچه و لباس‌های یاد شده را در اختیار کارکنان خود قرار دهند.

وزارت بازرگانی هم مکلف شده است بر واردات تجاری پوشاک و پارچه‌های خارجی عوارض گمرکی وضع کند و بانک‌ها هم در اعطای تسهیلات بانکی و وام‌های خوداشتغالی طراحان و تولیدکنندگان پارچه و لباس را در اولویت قرار دهند.

همچنین طرح‌ها و الگوهای تولید شده پارچه و لباس مبتنی بر نمادهای ایرانی ـ اسلامی تحت حمایت قانونی حقوق مولفان وکانون ثبت اختراعات و مالکیت صنعتی خواهد بود.

متاسفانه بی‌توجهی به مصوبات مجلس از 5 سال قبل تاکنون تولیدکنندگان را نسبت به ساماندهی بازار لباس ناامید کرده است. رئیس فراکسیون زنان در این زمینه با گلایه از عدم تخصیص بودجه برای اجرای طرح عفاف و حجاب می‌گوید: وقتی بودجه‌ای برای هر طرحی مطرح می‌شود، لایحه بودجه از طرف دولت پیشنهاد می‌شود اما بودجه برای این طرح در نظر گرفته نشد. ضمن این‌که برای کمک به دولت، فراکسیون زنان ماده 230 را پیشنهاد داده و این مصوبه در صحن علنی مجلس به تصویب رسیده است؛ در این ماده تدوین طرح جامع توسعه زنان آمده است که محور عمده آن عفاف و حجاب است.

رئیس فراکسیون زنان مجلس تصریح می‌کند: انتظار مجلس این بود که هر دستگاهی برای اجرای طرح عفاف و حجاب بودجه‌ای را در نظر می‌گرفت، ضمن این‌که مجلس نیز با معاون راهبردی ریاست جمهوری مذاکراتی را انجام داده تا بودجه‌ای به طرح عفاف و حجاب اختصاص داده شود.

به گفته صفایی، ما در زمینه طرح عفاف و حجاب مشکل بودجه نداریم، بلکه مشکل ما این است که این طرح را به عنوان دغدغه عملی در کار خود قرار نمی‌دهیم و تمام مسوولان و مردم باید در این زمینه اقدام کنند. مجلس از سال 88 پیگیر موضوع طرح عفاف و حجاب بوده است ولی این طرح هنوز روی کاغذ باقی مانده و نیازمند منابع است، ضمن این‌که با پیگیری مجلس حدود 10 میلیارد ریال بودجه برای قانون ساماندهی مد و لباس به تصویب مجلس رسید. به هر حال گویا بودجه یک میلیارد تومانی هم برای ساماندهی لباس و مد در کشور زیاد به نظر آمده که اهمیت طرح کلان ساماندهی را در حد نمایشگاه‌های فصلی کاهش داده است، نمایشگاهی که در شهرستان‌ها هم با کمبود جا و مکان روبه‌روست.

منبع: روزنامه جام جم