حجاب و عفاف

حفظ حجاب به زن کمک میکند تا بتواند به آن رتبه معنوی عالی خود برسد. «مقام معظم رهبری»

حجاب و عفاف

حفظ حجاب به زن کمک میکند تا بتواند به آن رتبه معنوی عالی خود برسد. «مقام معظم رهبری»

«مرز استادی» این است که «مرز شکن» نباشد!


ک دسته  از روایات ما تحت این عنوان مطرح می‏شود که چه معلّمی را باید پیدا کرد و از او علم آموخت. می‏گویند وقتی می‏خواهی معلّم انتخاب کنی، استادی را انتخاب کن که مرزشکن نباشد؛ پرده‏دَر نباشد. من همین‏طور گام به گام پیش آمدم. این‏ها از ائمه ما رسیده است. این روایات مرز انسانی و الهی را مطرح کرده است. روایتش معروف است که علی(علیه‏السلام) فرمودند: «قَصَمَ ظَهْرِی عَالِمٌ مُتَهَتِّک‏».[6] کمر مرا عالِم بی‏حیا شکسته است! دانشمند است، امّا پرده‏دَر است. حالا من خواهم گفت که این یعنی چه. امام صادق(علیه‏السلام) نیز فرمودند: «قَطَعَ ظَهْرِی اثْنَانِ عَالِمٌ مُتَهَتِّکٌ».[7] دو گروه کمر مرا شکستند؛ یکی‏ از آنها دانای مرزشکن است.

1.مرزهای دیداری

این پرده‏دَری و مرزشکنی که ما می‏گوییم، چگونه است و در چه رابطه‏ای مطرح است؟ در چند رابطه مطرح است؛ یک دیداری، دو گفتاری، سه رفتاری. شاید آنچه که برجسته‏تر به ذهن می‏آید «رابطه گفتاری» باشد، امّا در هر سه رابطه مسأله پرده‏داری مطرح است. یعنی وقتی من به معلّم نگاه می‏کنم، نباید ببینم که او مرز شرع را رعایت نکرده است. هیکل او را که می‏بینم، باید رنگ شرع داشته باشد. در بحث عفاف گفتم که پوشش و شکل و قیافه حرف می‏زند و تأثیرگذار است. اگر استادی را که انتخاب کرد‏ه‏ام، وقتی به او نگاه می‏کنم از قیافه‏اش پیدا است که اصلاً مرز شرع سَرِ او نمی‏شود، معلوم است که او «عالمِ متهتّک» است؛ او مرزشکن است. پرده شریعت را دریده است. گاهی هم از ظاهر و قیافه پیدا است که او حتّی انسانیّت هم نمی‏فهمد و جنبه‏های انسانی را هم رعایت نمی‏کند. همه این‏ها ممکن است که از ظاهر، پوشش، هیکل و قیافه معلّم فهمیده شود.

2.مرزهای گفتاری و رفتاری

گاهی که رفتار معلّم متشرّعانه نیست و حتّی ممکن است اصلاً انسانی هم نباشد، گفتارش هم همین‏طور است! یعنی می‏بینم که معلّم در حرکاتش و حرف زدن‏هایش به هیچ وجه مسائل شرعی را رعایت نمی‏کند. او دانشمند است، عالم است، امّا «عالم متهتّک» است. پرده‏دَر است. مرزشکن است. پیش او نرو! چون او تو را فاسد می‏کند. این را بدان! او دین و انسانیّت سَرَش نمی‏شود. گفتم که گفتار خیلی برجسته و مهم است. کسی که نه غیبت سَرَش می‏شود، نه دروغ، نه تهمت، نه ناسزا و هیچ حدّ و مرزی سَرَش نمی‏شود، پیش او نرو که خرابت می‏کند! نه این‏که آبادت نمی‏کند، نه! تو را «خراب» می‏کند. یعنی حتّی آنچه که خداوند درون تو به ودیعه نهاده بود را نیز زیر و رو خواهد کرد. انسانیّت درونی و فطری تو را هم از نظر عقلی، قلبی و نفسی تخریب می‏کند؛ حتی از نظر جوارحی که مربوط به عمل است هم برای تو مضرّ است و در آینده بحث آن را خواهیم داشت.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.