حجاب و عفاف

حفظ حجاب به زن کمک میکند تا بتواند به آن رتبه معنوی عالی خود برسد. «مقام معظم رهبری»

حجاب و عفاف

حفظ حجاب به زن کمک میکند تا بتواند به آن رتبه معنوی عالی خود برسد. «مقام معظم رهبری»

پى آمدهاى استفاده مشترک فرزندان و والدین از رختخواب

یکى از پى آمدهاى منفى استفاده مشترک فرزندان و والدین از رختخواب، بلوغ جنسى زودرس در بین فرزندان است. طبیعى است که بلوغ جنسى زودرس، باعث افزایش گرایش جنسى است و در نتیجه، احتمال آسیب زایى غریزه جنسى را بیش تر مى کند. کوچتکف در این زمینه مى گوید:
«وقتى پدر و مادر با کودک در یک رختخواب مى خوابند، در چنین کودکانى بلوغ جنسى پیش رس مشاهده مى شود که نتیجه آن، گرایش جنسى فوق العاده زیاد است».
1
گرچه یکى از حقوق زن و شوهر نسبت به یکدیگر، حق هم خوابگى و استفاده از لذت هاى جنسى حلال است، ولى این کار باید در خلوت و دور از مشاهده فرزندان باشد. مشاهده پدر و مادر از سوى فرزندان در زمان هایى که آن دو مشغول لذت هاى جنسى هستند، مى تواند اثر نامطلوب روحى و روانى زیادى در فرزندان داشته باشد؛ زیرا کودکان هر آن چه در هنگام خلوت پدر و مادر دیده اند، یاد گرفته و سپس همان کارها را انجام مى دهند. از آن جا که قرآن براى سلامت روحى و اخلاقى انسان ها اهمیت زیادى قایل است، در مواقعى که احتمال لخت بودن پدر و مادر و لذت هاى جنسى آن دو نسبت به هم وجود دارد، به فرزندان دستور داده با اجازه وارد محل استراحت پدر و مادر شوند.
  

یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنُوا لِیَسْتَأْذِنْکُمُ الَّذینَ مَلَکَتْ أَیْمانُکُمْ وَ الَّذینَ لَمْ یَبْلُغُوا الْحُلُمَ مِنْکُمْ ثَلاثَ مَرّاتٍ مِنْ قَبْلِ صَلاةِ الْفَجْرِ وَ حینَ تَضَعُونَ ثِیابَکُمْ مِنَ الظَّهیرَةِ وَ مِنْ بَعْدِ صَلاةِ الْعِشاءِ ثَلاثُ عَوْراتٍ لَکُمْ لَیْسَ عَلَیْکُمْ وَ لا عَلَیْهِمْ جُناحٌ بَعْدَهُنَّ طَوّافُونَ عَلَیْکُمْ بَعْضُکُمْ عَلى بَعْضٍ کَذلِکَ یُبَیِّنُ اللّهُ لَکُمُ اْلآیاتِ وَ اللّهُ عَلیمٌ حَکیمٌ وَ إِذا بَلَغَ اْلأَطْفالُ مِنْکُمُ الْحُلُمَ فَلْیَسْتَأْذِنُوا کَمَا اسْتَأْذَنَ الَّذینَ مِنْ قَبْلِهِمْ. (نور:59ـ60).
اى کسانى که به خدا ایمان آورده اید! بدانید که خدمت کاران شما و کودکانى که هنوز به وقت احتلام و زمان بلوغ نرسیده اند، باید شبانه روزى سه مرتبه از شما اجازه بخواهند. یک بار پیش از نماز صبح، دیگر پس از نماز خفتن و سوم هنگام ظهر که جامه ها را از تن بر مى گیرید که این سه وقت هنگام عورت و خلوت شماست (بیش تر برهنه یا در لباس کوتاهید) و بعد از این سه بار اجازه، دیگر باکى بر شما و آن ها نیست که بى دستور با خدمت کاران و کودکان خود گرد یکدیگر جمع شوید و هر ساعت در کارها به شما مراجعه کنند. خدا آیاتش را بر شما چنین روشن بیان مى کند که او به کار خلق دانا و حکیم است و آن گاه که اطفال شما به حد بلوغ و احتلام رسیدند، باید مانند سایر بالغان با اجازه وارد شوند.
در توضیح آیه شریفه بالا درباره حکمت اجازه گرفتن در اوقات سه گانه یاد شده، در روایتى از امام صادق علیه السلام نقل شده است:
باید خدمت کاران و کسانى که به سن بلوغ نرسیده اند، در سه وعده اجازه بگیرند؛ همان گونه که خداوند به آن امر کرده است. هر فردى که به سن بلوغ رسیده، نباید بدون اذن و اجازه قبلى بر مادر، خواهر، خاله و دیگران وارد شود. پس به این افراد اذن و اجازه داده نمى شود، مگر این که سلام کنند و سلام، طاعت و بندگى خداست.
همچنین امام صادق فرموده است:
پس خدمت کار تو وقتى به سن بلوغ رسید، باید در سه وقتى که از اوقات عورت و خلوت است، اجازه بگیرد، اگرچه خانه اش در خانه شما باشد. پس وقتى مى خواهد بر شما وارد شود، در سه هنگام پس از عشاء، هنگام صبح و ظهر که لباس هاى خود را در آورده اید، باید از شما اجازه بگیرد. همانا خداوند به آن امر کرده است؛ زیرا این ساعات، ساعات غفلت و خلوت است.
2
دانشمندان روان شناسى تربیت جنسى نیز تأکید مى کنند که یکى از وظایف مربیان، اعم از پدر و مادر و دیگران، این است که به فرزندان و بچه ها آموزش دهند که هرگاه خواستند به محل خلوت دیگران وارد شوند، پیش از ورود اجازه بگیرند.3
به رغم تاکیدهاى آیات شریفه و توصیه هاى کارشناسان تعلیم و تربیت ـ که باید محل استراحت و خواب والدین از اتاق فرزندان جدا باشد ـ با این همه، امروزه تقلید از مظاهر فرهنگ غرب روز به روز در برخى جوامع اسلامى بیش تر مى گردد که یک نمونه آشکار آن ساختن خانه ها به شکل آزاد و بدون اتاق بندى و به اصطلاح اوپن (open)است. پدیده اى که برخى از افراد منصف غربى نیز در جوامع خود از آن رنج مى برند؛ زیرا مى گویند در ساختمان بیش تر خانه هاى امروزى، رعایت اصول مسائل جنسى پیش بینى نشده است. در واقع باید خانه هاى امروزى را خانه هاى مخالف امور جنسى نامید. بسیار به ندرت مى توان خانه یا آپارتمانى را یافت که در آن اصل داشتن اتاق خلوت و خواب براى والدین رعایت شده باشد.4
با وجود این که برخى از فرهیختگان جامعه غربى از بعضى مظاهر فرهنگى خود ناراضى اند و نسبت به آن انتقاد دارند، باعث تأسف است که در کشور اسلامى ما، گاه گرایش به مظاهر فرهنگ غرب از جمله مورد بالا مشاهده مى گردد که نتیجه ترک معمارى سنتى در هنگام ساختمان سازى است.
در معمارى سنتى، حجاب هاى ساختارى بسیارى وجود داشت. در بسیارى از خانه هاى سنتى ایران، دو بخش درونى و بیرونى وجود داشت. قسمت بیرونى براى آمد و شد میهمانان و غریبه ها فراهم مى گشت و قسمت درونى، سراى آسایش محارم و اهل خانه بود. بر در خانه ها دو کوبه متمایز قرار داشت. یکى از کوبه ها ویژه مردان و دیگرى مخصوص زنان بود. هر کوبه صداى خاصى داشت که با آن مرد بودن یا زن بودن کوبنده در مشخص مى گشت و اهل خانه مى فهمیدند زن پشت در است یا مرد. بر همین اساس، یا مرد براى گشودن در مى رفت یا زن. اما پس از رهیافت فرهنگ برهنگى غربى ها در ادبیات، هنر و ورزش معمارى غربى نیز نماد بى عفتى گشت.
در آغاز ساختمان ها به گونه اى طراحى شدند که به جاى دیوار، از نرده هاى آهنین بهره مى بردند، اندک اندک معمارى برهنگى به درون خانه ها کشیده شد. نخست آشپزخانه ها بدون در و دروازه یا به اصطلاح «اوپن» شد و سپس اتاق هاى دیگر، دیوارهایش بلعیده شد. اساسا آپارتمان سازى با راهروها و آسانسورهاى مشترک و دریچه هاى مشرف، فساد زاست.
5
امروزه با انجام تحقیقات و پژوهش هاى گسترده در زمینه روان شناسى و تربیت جنسى، گوشه اى از حکمت ها و رمز و رازهاى توصیه هاى مؤکد اهل بیت معصومین علیهم السلام در زمینه لزوم پوشاندن عمل آمیزش جنسى از کودکان آشکار گردیده است که یکى از مهم ترین رازهاى آن ها، محفوظ ماندن کودکان از انحراف جنسى است. در تحقیقى که براساس چهارصد نامه ارسالى نوجوانان و جوانان به برنامه آینده سازان به عمل آمده، نوجوانان در موارد متعددى، علت خود ارضایى و انحراف جنسى خود را، در جریان مسائل خاص والدین قرار گرفتن و مشاهده آمیزش جنسى آنها دانسته اند.6 همچنین تحقیقات روان کاوى، اثرات سوء مشاهده اعضاى جنسى مادر و پدر از سوى فرزندان را ثابت کرده است.7
کوچتکف یکى از کارشناسان روان شناسى و تربیت جنسى کودکان و نوجوانان، درباره حساسیت کودکان در مورد ارتباط جنسى پدر و مادر مى گوید:
«والدین باید مراقب باشند که در مرحله بلوغ جنسى فرزندان، با احتیاط رفتار کنند. کوچک ترین پچ پچ و خش خش شبانه، آن ها را ناراحت مى کند و شتاب دارند هر چه زودتر بسیارى از مسائل نامعلوم لحظات زندگى پنهانى والدین را بدانند. بوسه، در آغوش کشیدن و نوازش، ابتدا سبب جلب توجه او مى شود و سپس گرایش به عکس العمل آن را نشان مى دهد و بعد خودش مى خواهد شخصا در این باره چیزى بداند. حفظ کودک از مشاهده چنین صحنه هایى، نه تنها فوق العاده مهم است، بلکه به طور کلى از لحظات پنهانى خاص زندگى زن و شوهر نیز مهم تر است».
8
بنابراین، در کنار وظیفه اجازه خواستن اطفال و بچه ها هنگام ورود به محل خلوت والدین، آن ها نیز وظایفى دارند که باید هنگام خلوت کردن با یکدیگر و بهره مندى از لذت هاى جنسى حلال آن را مراعات کنند تا فرزند، دچار انحراف جنسى نگردد.
در حدیثى از پیامبر اکرم صلى الله علیه و آله نقل شده است:
و الّذى نفسى بِیدِه لَوْ أنّ رَجُلاً غَشى إمرأتَه وَ فى الْبَیتِ صبىٌّ مُسْتیقظٌ یراهما و یَسمَعُ کلامَهما و نَفَسَهما ما أفْلحَ أبدا إن کانَ غُلاما کان زانیا اَوْ جاریةً کان زانیةً.
9
به خدا سوگند اگر مرد با همسر خود بیامیزد و در اطاق، کودک بیدارى آن دو را در حال آمیزش ببیند و سخنان آن ها و همچنین صداى نفسشان را بشنود، آن طفل هرگز رستگار نخواهد شد. اگر پسر باشد یا دختر، سرانجام به زناکارى آلوده مى گردد.
در روایت دیگرى از امام صادق علیه السلام نقل شده است:
لا یُجامِعْ الرَّجلُ إمرأتَه و لا جاریتَه و فى الْبیت صَبىٌّ فإنّ ذلک مما یُورِثُ الزّنا
10.
مرد با همسر و کنیز خود مجامعت و نزدیکى نکند، در حالى که در خانه کودکى هست؛ زیرا این کار باعث آلودگى کودک به انحراف جنسى زنا مى گردد.
همچنین در روایتى از امام صادق علیه السلام نقل شده است:
تَعلَّموا مِن الْغُرابِ ثَلاثَ خِصالٍ: إسْتِتارَه بِالسفادِ و بَکُورَه فى طلب الرزق و حَذْرَه.
11
از کلاغ سه ویژگى را یاد بگیرید: پنهان کردن آمیزش جنسى، صبح زود دنبال روزى رفتن و محافظت خویش به طور کامل از خطر.
در حدیثى از امام باقر علیه السلام نیز نقل شده است:
إیّاک وَالْجِماعَ حَیثُ یَراکَ صبىٌ بأنْ یحسُنَ أنْ یَصِفَ حالَک.
12
از ارتباط جنسى در جایى که کودک ممیزى تو را مى بیند و قادر است رفتارت را به خوبى براى دیگران توصیف کند، بپرهیز.
همان گونه که پدر و مادر وظیفه دارند در جلوى فرزندان برهنه نگردند و مشغول لذت هاى جنسى نشوند، فززندان بالغ، به ویژه دختران جوان نیز باید نسبت به مقدار پوشش خود دقت داشته باشند؛ زیرا چه بسا نحوه پوشش نامناسب دختر جوان، باعث تحریک جنسى افراد دیگر خانواده، مثل برادر جوان خویش گردد. به همین دلیل در روایتى از امیر مؤمنان علیه السلام نقل شده است:
قال رجلٌ لِرسولِ اللّهِ یا رسولَ اللّه اُختى تَکْشِفُ شَعْرَها بَیْن یَدَى قال: لا، إنّى اَخافُ اِذا اَبْدَأَتْ شیئا مِنْ مَحاسِنها و مِنْ شَعرِها و مَعْصمها أن تُواقِعُها.
13
مردى به رسول خدا صلى الله علیه و آله گفت: اى رسول خدا! خواهر من گیسوان خود را جلوى من آشکار مى کند. حضرت فرمود: این کار را نکند؛ زیرا مى ترسم وقتى چیزى از زیبایى ها، گیسوان و ساعدهاى خود را آشکار کند، تو با او نزدیکى کنى.
یکى از نویسندگان پس از سفر به نیویورک در سفرنامه خود نوشته است:
«شبى در منزل یکى از دوستان، یک برنامه تلویزیونى را تماشا مى کردیم که با دختر و پدرى مصاحبه مى شد. هر دو به داشتن روابط نامشروع با یکدیگر افتخار مى کردند. وى در ادامه مى گوید: «پژوهشگران با 5 میلیون مورد از این جور رابطه برخورد کرده اند؛ چه بسا واقعیت بیش از آن باشد».
14
همان گونه که پیش از این گذشت، غریزه جنسى بسیار نیرومند و سرکش است. قدرت و نیرومندى آن اقتضا مى کند که حتى در بین محارم مانند دختر جوان و پدر و برادر، و پسر جوان و مادر و خواهر نیز تدابیر لازم درباره پوشش صورت گیرد. و این گونه نباشد که به صرف محرم بودن، در امر حجاب و پوشش کوتاهى کنند. اگر چه از نظر متون اسلامى، مقدار پوشش زن و مرد در منزل و در مقابل محارم به دلیل رعایت مصلحت آسان گیرى کم تر از موارد دیگر است، ولى این به معناى لاقیدى و لا ابالى گرى مطلق در امر پوشش نیست. از نظر کارشناسان مسائل تربیتى، بدحجابى یا بى حجابى، گردن و سینه هاى باز، دامن هاى کوتاه و ساق هاى برهنه، جوراب هاى بدن نما و آرایش هاى تند زنان و دخترانى که در مهمانى ها و عروسى ها و مجالس خانوادگى و دوستانه شرکت مى کنند، براى جوانان بسیار تحریک کننده و مفسده انگیز است. این فریبندگى و تحریک آمیزى، گرچه در مورد زنان نامحرم بیش تر است، ولى منحصر به آن ها نیست؛ زیرا احتمال تحریک آمیزى، در مورد زنان محرم و حتى مادر و خواهر هم وجود دارد.15
چون محرم بودن هر چند از میزان محدودیت مى کاهد، ولى میل جنسى را از میان نمى برد.16 با توجه به مطالب بالا، باید درباره محدوده پوشش در برابر محارم مختلف به تناسب مقدار و شدّت و ضعف محرمیت آن ها تحقیق هایى صورت پذیرد17 تا برخى از پدران و مادران و نیز محارم تصور نکنند به صرف محرم بودن، مجاز به سهل انگارى در پوشش هستند؛ عملى که به یقین آثار زیان بارى در تحریک غریزه جنسى دارد.


1 . روان شناسى و تربیت جنسى کودکان و نوجوانان، ص 37.
2 . الفروع من الکافى، ج 5، کتاب النکاح، ص 529، روایت 1.
3 . یوسف مدن، التربیة الجنسیة للاطفال و البالغین، ص 90.
4 . آیین تربیت، ص 344.
5 . حسن عرفان، «عفت در اندیشه گفتار و رفتار»، مجله حدیث زندگى، ش 6 ویژه عفاف، ص 13.
6 . دنیاى نوجوان، ص 192.
7 . احمد محمد جمال، نحو تربیة اسلامیة، صص 75 ـ 79.
8 . روان شناسى و تربیت جنسى کودکان و نوجوانان، ص 37.
9 . وسایل الشیعه، کتاب النکاح، ابواب مقدماته و آدابه، باب 67، کراهة جماع المرأة و الجاریه و فى البیت صبى او صبیه ترى و تسمع او خادم و استحباب زیاده التستر بالجماع، ص 94، روایت 2.
10 . همان، ج 14، ص 94، روایت 1.
11 . همان، روایت 4 و ص 95 روایت 6.
12 . همان، ص 95، روایت 8.
13 . بحارالأنوار، ج 104، ص 38.
14 . جلال رفیع، یادداشت ها و ره آوردهاى سفر نیویورک در بهشت شداد، آمریکاى متمدن، آمریکاى متحوش، ص 404.
15 . اسلام و تعلیم و تربیت، ج 2، ص 77. با اندکى دخل و تصرف
16 . محمد على سادات، رفتار والدین با فرزندان، ص 93.
17 . به عنوان نمونه به مجله کاوشى نو در فقه اسلامى، ش 24، تابستان 1379، ص 58 مقاله «پوشش بانوان در برابر مردان محرم» مراجعه شود.
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.