سالروز خیزش مردم علیه قانون کشف حجاب که در جریان این واقعه به کشتار مردم بی گناه در مسجد گوهرشاد مشهد مقدس منجر شد، به عنوان روز «عفاف و حجاب» نامگذاری شده است. از این رو با توجه به ضرورت حفظ و گسترش حجاب و عفاف و فواید و آثار ارزشمند آن در روابط فردی، خانوادگی و اجتماعی، مطالبی جمع آوری نموده ایم که از نظر میگذرد:
حجاب و عفت قبل از ظهور دین اسلام در دیگر ادیان و مذاهب
دین زرتشت پوشاندن صورت معمول نبوده، ولی پوشش مو و داشتن لباس بلند و شلوار و چادر در میان زنانشان رایج بوده است، ویل دورانت با این جمله وضعیت پوشش یهودیان را توصیف میکند(اگر زن به نقض قانون حجاب میپرداخت، چنان که اگر بی سر پوش به میان مردم میرفت یا با سخنی با مردان درد دل میکرد یا صدایش آن قدر بلند بود که چون در خانه اش تکلم میکرد، همسایگان صدایش را میشنیدند در آن صورت مرد میتوانست او را بدون پرداخت مهریه طلاق دهد)،حجاب در دین مسیحیت نیز که استمرار دین یهود است به عنوان حکم الهی مطرح بوده و «پولس رسول» که کتاب و توصیه های او برای دنیای مسیحیت لازم الاجراست، معتقد است پوشیدگی دارای دو مفهوم جداگانه است، یکی احترام مذهبی و دیگری مظهر تفاوت جنسی. او معتقد است به همان مقدار که پوشیده بودن موهای مرد بیاحترامی به پروردگار محسوب میشود، عریان بودن موهای زنان هم بی حرمتی است.
حجاب از دیدگاه قرآن و روایات
-مهمترین آیه حجاب در قرآن آیه 30 سوره نور است که خداوند متعال میفرماید:«ای پیامبر، به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را از نگاه به نامحرم فرو بندند و دامن عفت خود را حفظ کنند و زینت و آرایش خود را جز آنکه قهراً آشکار میشود بر بیگانه آشکار نسازند و باید به وسیله مقنعه و چارقد سینه و گردن خود را بپوشانند، جز برای شوهر و محارم.»، بنابراین از آیات قرآن در مییابیم که حجاب یک آموزه و حکم الهی است که در نوع زندگی افراد تأثیر میگذارد، افرادی که در جامعه حجاب را رعایت میکنند سبک زندگی را براساس این نوع حجاب، میسازند ودر واقع حجاب در اینجا علت و عامل نوع خاصی از سبک زندگی میشود، البته باید گفت حجاب صرفا یک لباس و پوشش نیست، بلکه عفت و مصونیت است، از سوی دیگر افرادی که حضور اجتماعی بدون حجاب دارند، سبک زندگی دیگری را در جامعه ایجاد میکنند و به آسیبهای متعددی در جامعه و برای خود دامن میزنند.
پیام حضور زن با حجاب در جامعه
از دیدگاه اسلام زن شخصیتی شایسته و رسالتی الهی دارد که میتواند با پیمودن مدارج کمال به مراتب عالی انسانی برسد، زن مربی بشر است و میتواند با تربیت فرزند صالح، امتی را از گمراهی نجات بخشد، جایگاه والای زن میطلبد که این گوهر آفرینش، در صدف حجاب قرار بگیرد تا ارزشهای انسانیاش محفوظ بماند. زن با حجابش پیامی به مردان و نامحرمان در محیط کار و اجتماع میدهد که کسی حق تعرض و سوء استفاده از او را نخواهد داشت، حجاب برای حفظ خود زن است و هم برای حفظ جامعه ، زنان نسبت به مردان تفاوتهایی دارند؛ زیرا از جاذبه های بیشتری در خلقت برخوردارند که ممکن است مورد سوء استفاده قرار بگیرند. اسلام چون میخواهد زن نقش مثبت و مؤثری در جامعه داشته باشد، حجاب را به او توصیه میکند تا با توسل به حجاب نقش متعالی خویش را در جامعه ایفا کند. اسلام زن را به عنوان یک مادر و همسر به تعالی میرساند و از او میخواهد با حفظ حجاب مصون بماند، زیرا فلسفه آفرینش انسان بر رشد و تعالی و تکامل انسان قرار گرفته و بیگمان خداوند متعال هم برای رسیدن به این تعالی دستورالعملها و برنامه هایی را به بندگان خود داده است، این دستورالعملها از عالیترین جایگاه هستی صادر شده که آن جایگاه الهی و وحیانی است. این دستورالعمل به نام سبک زندگی به ما چگونه زیستن را آموزش میدهد.
تداوم حجاب و عفاف با تشکیل خانواده
خداوند متعال برای شخصیت انسانها کمالاتی را متصور است که با تشکیل خانواده انسان به این کمالات نایل میشود و برای اینکه خانواده به کارکردهای خود بخوبی عمل کند باید به دستورهای خداوند و دین اسلام توجه ویژه ای داشت. یکی از دانشمندان مسلمان که در همایشی در آمریکا شرکت کرده بود، میگفت یکی از اندیشمندان آمریکایی درباره سقوط ارزشها در آن جامعه گفته در غرب خانواده به دلیل بی توجهی به رعایت حریمها و حرمتها از هم پاشیده، کشورهای شرقی مواظب و مراقب باشند این کانون و مرکز مهم پویایی فردی و اجتماعی دچار این انحرافات و سقوط نشود. دشمنان اسلام به دقت و ظرافت متوجه این مسأله شده اند که یکی از راههای اثر بخش و تأثیرگذار و البته کم هزینه بر انحراف و سقوط ارزشهای اسلامی و انسانی در جوامع دیندار، ترویج بی بند و باری است، آنها دریافته اند اولین چیزی که در یک انسان جلب توجه و باعث کشش میشود، ظاهر افراد است، این ظاهر به عنوان اولین تابلو و ویترین، نظر انسانها را به هم جلب میکند. بنابراین اسلام هم به لحاظ اخلاق و آداب اجتماعی به ما میآموزد با چه ویژگیهای ظاهری و آراستگی هایی در جامعه حضور یابیم. اسلام به ما میآموزد آیا پوشش و ظاهر ما میتواند به امنیت اخلاقی، روحی و روانی و بهداشت معنوی آسیب برساند یا نوع پوشش و حضور در بین اقوام و اجتماع میتواند باعث آرامش و آسایش روحی و روانی شود، بنابراین اسلام در جهت به خطر نیفتادن بهداشت معنوی و روحی و روانی در تعاملات افراد بویژه بین دو جنس مذکر و مونث حریمها و حرمتهایی را قایل شده است که با عمل به آنها صلاح و خیر افراد و جامعه را نیز متذکر شده است ،اگر خداوند در قرآن از زنان مؤمن پوشیدگی و حجاب و عفاف را خواسته است، از سر مهرورزی و لطف به بندگانش صادر شده است؛ زیرا بسیاری از آشفتگی ها و اختلالات روانی و تزلزلهایی که بنیان خانواده را از بین میبرد و گاهی موجب طلاق نیز میشود از مسأله ای به نام رعایت نکردن حجاب ناشی میشود.
نوع پوشش درون خانواده، بستگان و جامعه عامل آرامش
در واقع اهمیت حجاب از خانواده آغاز میشود، حتی حجاب در حضور فرزندان و حجاب خواهران و برادران و رعایت نکاتی که به آن پرداخته شده است، توجه به سن و سال و شرایط جنسیتی فرزندان در خانواده همگی از امور مهم مد نظر اسلام برای رعایت تقوا و سلامت روانی افراد میباشد، حجاب از خانواده در چهارچوبهای خاص خود آغاز میشود و به جامعه تعمیم مییابد،کسی نمی تواند در جامعه برای خود آزادیهای خاصی را تصور کند و حق و حکم شخصی را در نحوه پوشش خود به کار گیرد؛ زیرا نوع پوشش افراد در چگونگی شکل گیری تعاملات اجتماعی و ارتباطات افراد تاثیر میگذارد و میتواند باعث آرامش یا برعکس تهدید روحی و روانی افراد شود و از دیگران سلب آرامش کند. امیرالمؤمنین(ع) در روایتی فرموده اند: «در آخرالزمان زنانی هستند که بی حجاب و برهنه هستند و از پوشش لازم برخوردار نبوده و جلوه گری و زینت و زیباییهای خود را بر ملا میکنند، این افراد از دین خارج بوده و فتنه گر محسوب میشوند، مایل به شهوات هستند و بسرعت به سوی آتش جهنم حرکت میکنند»، بنابراین در مییابیم که بی حجابی میتواند موجب فتنه و فساد در جامعه شود، غرب سالهاست در تلاش است الگوهای خاصی را برای زندگی زنان نهادینه کند، به عنوان مثال یکی از دلایل گسترش فحشا و بدحجابی در کشورهای دیندار و مسلمان اشاعه الگوی «زن غربی» در رسانه هاست، بنابراین با شناخت توطئههای دشمنان اسلام و آگاه سازی جامعه و بانوان از مسایل و پیچیدگیها و آسیبهای بدحجابی میتوان مانع از گسترش این پدیده در جامعه شد.
منبع:
http://hijab-chastity.blogfa.com